Man behöver inte vara störst för att vara ledande. Under 2018 blev Bollnäs Sveriges första kommun med Ljus som Tjänst. Efter upphandling föll valet av leverantör på Brighteco. Bollnäs är bara i början av sin omställning, men med ett unikt perspektiv. Ett av dem kommer från Per-Erik Karlsson, Fastighetsförvaltare på Bollnäs kommun. Så hur är läget just nu? 

Först och främst, hur känns det att vara Sveriges ledande kommun med Ljus som Tjänst?

En fantastisk känsla! Vi brukar få chansen att prata om det tillsammans på våra förvaltningsmöten. Ibland får vi också förfrågningar från andra regioner och kommuner som vill veta mer. Det är inte ofta en liten kommun är ledande.

Vad har hänt sedan upphandlingen 2018?

Det rullar på med nya installationer och vi sätter faktiskt upp mer än beräknat varje år. Av logistiska skäl kan vi inte köra allt på en gång tyvärr, då vi har en operativ verksamhet igång med barn, lärare och personal på plats. Dessutom vill vi kombinera uppdatering av ljus med övrig miljö, som t ex ommålning av väggar och i vissa fall nya tak.

Och vad jobbar ni med just nu?

Installationer i skolor och förskolor pågår, och nu specifikt på Pionen och Lissgården Vallsta. Än så länge har vi bara fått positiva reaktioner – bättre energi i allmänhet, med piggare och mer alerta lärare och elever i synnerhet. Nästa steg nu är att titta specifikt på hur vi bäst anpassar ljuset för våra elever med ADHD.

Målet är att få upp ljus som tjänst i åtminstone alla skolor och förskolor!

Vad var bakgrunden till att just ni valde ett nytt sätt att se på ljus?

Vi hade några eldsjälar som drev frågan från början, men kom snabbt fram till att vi måste framåt tillsammans. Alla gamla lampor måste bort! Även om vi inte hade koll på varje detalj i det som trots allt var nytt så räckte det med att se till helheten. Att vara en del av en lösning som tär mindre på naturens resurser, samtidigt som vi får en mer hållbar ekonomi och verksamhetsmiljö för egen del kändes självklart. Vi kände ett ansvar, därför vågade vi.

Vilka har varit de stora utmaningarna så här långt?

Mycket är nytt för många. Från början med just större nybyggen är det nog balansen mellan totalentreprenad och ljus, ett nytt sätt arbeta. Det handlar om detaljerna i en komplex kedja, lära upp alla hantverkare och även möta visst motstånd kring varför vi inte gör som vi alltid gjort.

Vilka har varit de stora fördelarna hittills?

Vi behöver inga investeringsmedel, det är superpositivt för oss! Vi behöver inte gå till politiken och äska pengar för att utveckla eller lösa akuta grejer. Vi betalar bara en årsavgift som går på driftsbudgeten. Därför har vi alltid  koll på kostnaderna och behöver inte öka investeringsbudgeten. Istället för att köpa nya lampor kan vi öka takten på förbättrad ljusmiljö. Att allt hänger ihop med hållbarhet helhet och miljö i stort är väldigt viktigt för oss som kommun. Att kunna anpassa ljus efter både verksamhet och elever är fantastiskt. Klassrummen och särskilt förskolorna har blivit mycket lugnare, och här har konsultationen som ingår kring färg, möblering och inomhusmiljö varit väldigt viktig för helheten.

Vilka möjligheter ser du framöver?

Många såklart, men en av de mest spännande möjligheterna är digitaliserad anpassning av ljus för olika ändamål. I våra skolor ska lärare få alla möjligheter att lära ut och behöva lägga så lite huvudbry som möjligt på att t ex att rodda teknik. Automatiserat rätt ljus efter behov är en viktig del av det. Manuell hantering av ljus skapar fel fokus i klassrummet. Vid användande av dimmer så glöms den dessutom nästan alltid på halvfart och det slutar då med att eleverna sitter i dåligt ljus resten av dagen.

Per-Erik Karlsson, Fastighetsförvaltare på Bollnäs kommun.

Och vad är slutmålet för Bollnäs kommun som du ser det?

Att få upp ljus som tjänst i varje fall i alla skolor och förskolor!

Vad driver just dig att jobba med den här omställningen?

Jag är själv lite av ett teknikfreak och det är kul att kunna vara med och utveckla. Önskar att jag hade ännu mer tid att lägga på att interagera och diskutera lösningar. Sen tycker jag att det är fantastiskt kul att det är ett mindre företag som ger oss en produkt som de stora inte ens kan konkurrera med, där våra miljömål är helt i linje med era.

Har du några lysande tips till andra kommuner för att komma igång med Ljus som Tjänst?

Manegen är krattad, vår upphandling är genomlyst av advokater och experter (KTH/Ramberg Law, reds anm.) och vi behöver inte kräva investeringsmedel för att göra skolorna bättre. Det går så sjukt fort. Om man vill så är det bara att titta på vår upphandling och fråga sig varför man gör på ett gammal linjärt sätt!

Det fina är att varje verksamhet bestämmer själv. Vi får inga klagomål om belysning och Brighteco justerar kontinuerligt. Det känns verkligen som att vi arbetar tillsammans för att göra ljuset bättre. Det har fungerat klockrent.

För mer information och senaste nytt från Bollnäs Kommun, besök http://bollnas.se.

av Jini Nälsén
maj 18, 2020