”Alla kommuner borde fokusera på bra belysning i sina skolor”
I Tierps kommun har man, istället för att köpa traditionella lysrörsarmaturer till sina klassrum, valt att köpa ljus som tjänst från företaget Brighteco. Hittills används tjänsten i delar av tre skolor men målet är att den ska användas i kommunens samtliga förskolor och skolor på sikt.

Gunnel Wappsell, är energisamordnare på Tierpsbyggen. Företaget ägs av Tierps kommunfastigheter där Tierpsbyggens personal sköter drift, underhåll och investeringar för kommunens kommunala fastigheter. Gunnel var den som såg till att kommunen vågade tänka nytt och upphandla Ljus som Tjänst i våras. Ett beslut hon inte ångrar.

Hur kom det sig att Tierps kommun valde Ljus som tjänst?

Vi hade gjort en provinstallation av Brightecos LED-lampor på Aspenskolan 2015 som fungerade bra. Några år senare var Centralskolan i behov av att uppdatera sin belysning. De behövde kunna variera ljusstyrkan så att den var olika stark på olika platser i klassrummet. Standardarmaturer gick inte att använda. När Joel kontaktade oss om eventuell utökning, kom frågan upp. Det visade sig att Brighteco kunde leverera det vi behövde. Deras armaturer installerades snabbt i samarbete med en lokal elentreprenör och allt stod färdigt inför skolstarten 2019. Vi insåg då att vi behövde ett avtal för att kunna fortsätta köpa Ljus som Tjänst. Våren 2020 utlyste vi därför en offentlig upphandling av Ljus som Tjänst som Brighteco vann, så nu använder vi deras tjänster även på andra skolor. 

Vad är det bästa med Brightecos Ljus som Tjänst enligt dig?
Att ljuset går att förändra utifrån våra skiftande behov och att det är flimmerfritt. Det har gjort att vi kan erbjuda både barn och lärare en bättre arbetsmiljö vilket känns väldigt bra. Att LED-lamporna som används i tjänsten dessutom är tillverkade av återbrukade plattskärmar och på så sätt är en del av en cirkulär lösning är en fantastisk bonus. Cirkulära lösningar är framtiden så det är roligt att en liten kommun som Tierp är en av de första i landet att köpa Ljus som Tjänst. 


Hur har reaktionerna på det nya ljuset varit?
Både elever och lärare tycker att ljuset är bättre nu än tidigare. Lärarna upplever ett annat lugn i klassrummet och många elever känner sig piggare. Många upplever att ljuset är väldigt starkt från början, men efter ett par dagar har de vant sig.

Bra ljus är viktigt för alla, men kanske extra viktigt för barn med särskilda behov. Ett flimrande lysrör är jobbigt för vem som helst, men för ett barn med ADHD kan det innebära att de inte orkar vara i skolan. Elever med dålig syn kan få en skräddarsydd lösning som underlättar för dem utan att störa barnen som sitter intill. Det är otroligt värdefullt.  


Hur många installationer har ni just nu?
Idag har vi installationer i tre skolor, Aspenskolan och Centralskolan i Tierp och Ol-Anders-skolan i Skärplinge. Totalt handlar det om ljus på en yta om ca 500 kvm på årsbasis. Vi har även installerat Brighecos LED-lampor i fyra kontor på Tierpsbyggen och planerar att sätta upp fler. Bytet till de nya lamporna sker successivt, oftast i samband med renovering.


Att upphandla Ljus som Tjänst är ett nytt sätt att köpa belysning. Hur har det fungerat?
Det var lite bökigt i början, eftersom det är nytt för alla. Ingen visste hur vi skulle göra, hur vi skulle skriva upphandlingen eller hur vi skulle bokföra. Jag har fått lära mig hur det fungerar och i min tur informerat mina kollegor. Som tur var hade Bollnäs kommun upphandlat Ljus som Tjänst före oss, så vi fick fick ta del av deras upphandling för att se hur vi skulle göra. Det var väldigt värdefullt!

Vilken har varit den största utmaningen?
Att så mycket var nytt och att vi fick avslag på ett bidrag Tierps kommun sökt från Boverket för att förbättra skolans belysning. Det verkar inte finnas rutiner för att ge stöd för dessa nya funktionstjänster än, vi får hoppas att det kommer. Kringkostnaden kring installationen fick vi däremot stöd för. 

Vilka har varit de stora fördelarna hittills? 
Att både elever och lärare tycker att ljuset är bättre nu är den största fördelen tycker jag. En arbetsmiljö som gör att människor både ser och mår bättre är långsiktigt hållbar.  Möjligheten att anpassa ljuset efter ändrade behov är också bra eftersom det flyttas runt en hel del inom skolan. Elever byter plats med varandra och verksamheter byter lokaler. Sist men inte minst, att vi aldrig behöver bekymra oss om belysningen! Brighteco erbjuder en fantastisk service. Det är aldrig några problem. Är något fel löser de det. All service och underhåll ingår.

Vad händer framöver på ljusfronten?
Vi ska fortsätta installera ny belysning i vissa klassrum, grupprum och kontor på Centralskolan. Vi håller även på att se över vad vi kan göra för eleverna med speciella behov på skolan. Det finns mycket att göra för de barnen. Bra belysning behövs överallt. Jag jobbar för att vi ska installera Ljus som Tjänst i alla förskolor och skolor i vår kommun. 

Har du några tips till andra kommuner som vill prova Ljus som Tjänst?  
Det viktigaste är att komma igång! Gör en provinstallation och testa, oftast krävs ingen stor investering för att komma igång. Vi är några kommuner som gått i bräschen så det finns bra underlag att titta på. Cirkulära lösningar är framtiden – se till att investera i er redan nu.